Coming up: Het eerste SHS festival! Meer weten? Schrijf je in en stay up to date.

close

Docent-assistenten

Een docentassistent is gedurende de hele of halve werkdag aanwezig op school. De docentassistent wordt ingezet om verschillende taken van het docententeam over te nemen.

Wat is een docentassistent?

Een docentassistent is gedurende de hele of halve werkdag aanwezig op school. De docentassistent wordt ingezet om verschillende taken van het docententeam over te nemen.

Ze kunnen bijvoorbeeld administratieve of vakinhoudelijke taken van een docent wiskunde voor een hele dag overnemen. Ook kunnen zij verschillende docenten van verschillende vakken op dezelfde dag ondersteunen. Doordat de student taken overneemt van de docenten hebben docenten extra tijd. Dit creëert ruimte voor verdieping in het vak, maar zorgt er ook voor dat de werkdruk afneemt. Daarnaast kan de student de docent ondersteunen met de implementatie en monitoring van effectieve interventies uit de NPO-menukaart. Wat extra mooi is, is dat de student dichtbij de belevingswereld van scholieren staat en vanuit peer-ervaring scholieren extra aandacht kan geven.

Waarom docentassistenten?

sentiment_satisfied

Ze verlagen de werkdruk van docenten

Studenten kunnen direct taken overnemen van het docententeam waardoor de werkdruk wordt verlaagd.

sentiment_satisfied

Ze zijn experts in hun vakgebied

Op zoek naar extra hulp in de klas voor bijvoorbeeld bèta-vakken? We kunnen studenten van een studie matchen aan een bijpassend vak!

sentiment_satisfied

Ze ondersteunen met
NPO interventies in de klas

Studenten kunnen docenten ondersteunen met interventies van de menukaart. Docentassistenten kunnen scholieren ondersteunen met zelfregulerend leren.

sentiment_satisfied

Ze helpen met het inhalen
van “achterstanden”

De studenten zijn optimaal getraind om individuen of groepjes scholieren apart te nemen voor extra ondersteuning gedurende de les.

De inzet van een docentassistent

Ontlasten van werkdruk docenten
Door de inzet van studenten kunnen directe taken van docenten worden overgenomen zoals surveilleren, orde houden, lesvoorbereiding, nakijken of extra aandacht bieden aan scholieren.

Uitval docenten van docenten opvangen
De huidige corona-crisis is een grote uitdaging voor veel scholen. Zo vallen er soms leraren uit door ziekte of omdat leraren in quarantaine moeten blijven en ontstaat er lesuitval. Het zoeken van vervangers is een grote uitdaging gezien het huidige lerarentekort. Door standaard studenten aanwezig te hebben op een school kunnen zij goed ingezet worden om uitval op te vangen en docententeams te versterken.

Docentassistenten en het NPO
Daarnaast kunnen docentassistenten ook van grote waarde zijn voor verschillende menukaart interventies van het Nationaal Plan Onderwijs. Klik hier om er meer over te lezen.

Hoe ontlasten docentassistenten het docententeam?

1

Door administratief werk over te nemen van de docent

2

Met Surveilleren en orde houden in de klas

3

Met vakinhoudelijke hulp en uitleg geven

4

Nakijken van huiswerk en toetsen

5

Extra aandacht besteden aan scholieren

6

Door te helpen met het voorbereiden van lessen

Interesse in een samenwerking?